Robimy co lubimy najbardziej :)
Jeśli chcesz zrezygnować z mąki glutenowej to mąka gryczana jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
Naleśniki wychodzą idealne! Do mąki gryczanej dodajesz mleko roślinne, olej lub masło klarowane, sól, jajka albo siemię lniane, odrobinę skrobi ziemniaczanej, wszystkie składniki łączysz w masę o konsystencji śmietany i masz gotowe ciasto do naleśników.
Szarolotka, chyba z każdego przepisu również świetnie nadaje się do użycia mąki gryczanej. Spody do tart na słodko i na słono - żaden problem. Ciasto na pewno jest kruchsze, ale wilgoć innych składników świetnie łączy i nie pozwala rozpaść się wypiekom.
Czy wyczuwalny jest charakterystyczny posmach gryki? Lekko tak. Jeśli ktoś jest bardzo wrażliwy na smaki i zapachy może na początku wyczuwać charakterystyczny powiew gryki ale habituacja (przyzwyczajenie) powoduje, że posmak gryki jest mniej zauważalny na korzyść pozostałych walorów smakowych. Ekspertami w tej kwestii są dzieci, które często kaszy nie lubią ale naleśniki gryczane uwielbiają.
Jednym słowem mąka gryczana w typowych ciastach kruchych i półkruchych, jak też w naleśnikach to rozwiązanie, które sprawdzi się w zdrowej, bezglutenowej kuchni. Do dzieła!
Fundacja Życie w Rytmie
Silpia Duża 9, 29-100 Włoszczowa